Velkolepé století
18 prosince, 2017
Lucy
19 dubna, 2018

Vlak dětství a naděje

„Nic ty se neboj! Na tragickej život jsem já pes!“ Tímto okřídleným úslovím si bývalá lázeňská kuchařka I. třídy Anna Urbanová, jinak bodrá a upřímná ženská košaté postavy s něžným a citlivým srdcem, často dodává odvahy. Sobě, ale ještě víc malé Věrce. Děvčátku, které přijala za vlastní, a také jejímu otci, svému životnímu druhovi, jinak poštovnímu zřízenci sice subtilního vzrůstu, leč rozměrného a statečného ducha, Josefu Pumplmě. Je toho opravdu třeba, neboť se píší léta 1937-1939 a nad Evropou se stahují mračna válečná a v místě, kde rodina žije, se ocelové kleště nacismu snaží zardousit už tak okleštěnou republiku a vyrvat jí to nejcennější – domov. A tak donuceni opustit domovinu v severomoravském pohraničí, odjíždějí hrdinové seriálu posledním vlakem z Frývaldova, vlakem, pro nějž už není návratu. Šestidílný seriál Vlak dětství a naděje podle románů Věry Sládkové Poslední vlak z Frývaldova a Pluky zla natočil v roce 1985 režisér Karel Kachyňa. Příběhy viděné očima citlivé dívky, která je zároveň jejich vypravěčkou, zachycují jedno z nejtěžších období v naší historii. Přesto se seriál nevyhýbá situacím komickým, až groteskním a před námi vyvstává poněkud neobvyklý, nepatetický, a o to humánnější obraz lidského hrdinství, které jedinečně ztvárnili Helena Růžičková a Stanislav Zindulka, spolu s oběma představitelkami Věrky, malou Žanetou Fuchsovou a Terezou Brodskou. (oficiální text distributora)

Režie: Karel Kachyňa
Hrají: Alena Jánská, Alena Sasínová – Polarczyk, Alena Vránová, Antonín Hardt, Blanka Lormanová, Blažena Holišová, Bohumil Vávra, Bohumila Dolejšová, Bořivoj Navrátil, Bronislav Poloczek, Čestmír Řanda ml., Dana Balounová, Daniela Bakerová, Eva Řepíková, Eva Svobodová, Eva Trunečková, Ferdinand Krůta, František Husák, František Kreuzmann ml., Gabriela Wilhelmová, Helena Růžičková, Igor Latta, Ivan Vyskočil, Ivo Niederle, J. Vernarčík, Jan Přeučil, Jan Skopeček, Jana Andresíková, Jana Eichlerová, Jana Hlaváčková, Jana Hlaváčová, Jana Marková, Jana Vychodilová, Jarmila Švehlová, Jaroslav Vozáb, Jaroslava Pokorná, Jiří Chmelař, Jiří Knot, Jiří Langmajer, Jiří Pleskot, Jiří Žák, Jiřina Jelenská, Jiřina Třebická, Josef Kubíček, Karel Augusta, Karel Bělohradský, Karel Hábl, Karel Heřmánek, Karel Chromík, Karel Linc, Ladislav Gerendáš, Laďka Kozderková, Lubomír Bryg, Lubomír Kostelka, Lubomír Mindoš, Luďa Marešová, Mahulena Bočanová, Marian Marko, Marie Brožová, Marta Richterová, Michal Pešek, Milan Charvát, Milan Riehs, Milan Starý, Miloslav Štibich, Miriam Brochová, Miroslav Krejča, Naďa Konvalinková, Nina Divíšková, Oldřich Vlach, Oto Ševčík, Otto Budín, Otto Šimánek, Pavel Pochylý, Pavel Vondruška, Pavla Severinová, Petr Jákl st., Petr Kosek, Petr Lepša, Petr Skarke, Roman Skamene, Stanislav Litera, Stanislav Tříska, Svatava Hubeňáková, Šárka Štembergová, Tereza Brodská, Tomáš Vacek, Václav Fišer, Václav Kaňkovský, Václav Kotva, Václav Štekl, Václav Vydra nejml., Věra Galatíková, Věra Nerušilová, Viktor Hajný, Viktorie Knotková, Vladimír Hlavatý, Vladimír Javorský, Vlastimil Bedrna, Vlastimil Hašek, Zbyšek Olšovský, Zdeněk Ornest, Zdeněk Řehoř, Zdeněk Srstka, Zora Jiráková, Zuzana Bydžovská, Zuzana Schmidová, Zuzana Talpová, Žaneta Fuchsová

Další názvy filmu: Vlak dětství a naděje

Václav Rozsypal
Václav Rozsypal
Jsem fotograf přírody a hudebník - přesněji saxofonista - v menší jazzové kapele. Hodně času trávím v lesích liberecka a trpělivě číhám na tu pravou fotku. Také chovám a šlechtím sportovní i okrasné holuby a do tajů holubářství zasvěcuji i jiné. No a když zbude nějaký ten čas, tak ještě bloguji - třeba právě zde.

Napsat komentář